På denne dag – 12. januar

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Adam West som Batman i den første episoden av tv-serien, «Hi Diddle Riddle». Foto via IMDb.
1966 - Premiere for Batman med Adam West
Batman er en amerikansk tv-serie med 120 episoder i perioden 12. januar 1966 til 1968. Serien var basert på tegneserien av samme navn og ble en kultklassiker. Den er kjent for sin selvbevisste humor og kjenningsmelodien. Mange nordmenn ble kjent med denne versjonen av Lynvingen via svenske SVT på 80-tallet. NRK viste den i 1990. Wikipedia. Les også: Adam West (88) er død (2017)
Karolinermonumentet i Duved i Sverige. Foto via Wikimedia.
1719 - «Karolinernes dødsmarsj»
General Carl Gustaf Armfeldt ledet det svenske felttoget i Trøndelag. Da han fikk melding om kong Karl 12s død ved Fredriksten, startet han tilbaketrekkingen fra Gauldalen med 6000 mann. På vei over fjellet ved Tydal 12. januar 1719 ble hæren overrasket av storm, og halvparten av soldatene omkom i kulden. Wikipedia. Les også: Svensk-norsk panorama (andre mellomtittel).
De første lokalene lå i Stiftsgården i Rådhusgata 13 (revet 1913), siden har biblioteket hatt flere adresser i Oslo. Foto: O. Væring/Norsk Folkemuseum.
1785 - Deichmanske bibliotek åpner dørene
Deichmanske bibliotek er det eldste offentlige biblioteket i Norge. Det har navn etter jernverkseieren Carl Deichman, som i 1780 testamenterte sin private boksamling på 6069 bind og 261 manuskripter til offentlig bruk i Christiania. Biblioteket åpnet første gang dørene for publikum 12. januar 1785. SNL.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden

Nyhetsbrev